Η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας, στην οποία ήταν πατριάρχης ο μέγας Ιωάννης, είχε δεκατρία πλοία. (1) Αυτά, ταξιδεύοντας κάποτε φορτωμένα στο Αδριατικό πέλαγος, συνάντησαν τρικυμία και αναγκάστηκαν να πετάξουν όλο το φορτίο, αξίας τριών χιλιάδων τριακοσίων λιτρών (2) χρυσού. Οι υπεύθυνοι λοιπόν των πλοίων τα έφεραν άδεια και, αφού τα έδεσαν στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, κατέφυγαν στον ναό. (3)
Όταν το έμαθε ο πατριάρχης, ευχαρίστησε τον Θεό ακόμη και γι’ αυτό, και σε εκείνους έστειλε συγχωρητικό έγγραφο, στο οποίο έγραφε κατά λέξη μόνο τα λόγια του Ιώβ: «Ο Κύριος τα έδωσε, αδελφοί, ο Κύριος τα πήρε πίσω (Ιώβ 1:21). Ελάτε, λοιπόν· δεν διατρέχετε κανέναν κίνδυνο, και για το αύριο θα φροντίσει ο Κύριος».
Καθώς λοιπόν τον επισκέπτονταν πολλοί από τους κατοίκους της πόλης για να τον παρηγορήσουν, πρόλαβε αυτός και τους είπε: «Δεν ταιριάζει καθόλου σ’ εμάς, αδελφοί, να είμαστε θλιμμένοι για την απώλεια του φορτίου των πλοίων, για την οποία ο μόνος που φταίει είμαι εγώ. Αν δηλαδή δεν είχα αρχίσει εγώ να υπερηφανεύομαι για τη διανομή αγαθών που ήταν ξένα, ή μάλλον του Θεού, δεν θα συνέβαινε αυτό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Θεός, θέλοντας να περιορίσει την έπαρσή μου, επέτρεψε να συμβεί αυτή η συμφορά. Γιατί η ελεημοσύνη πολλές φορές γίνεται αιτία υψηλοφροσύνης σε αυτόν που δεν προσέχει· η φτώχεια, αντίθετα, ταπεινώνει τον άνθρωπο, όπως λέει η Γραφή (Παροιμ. 10:4). Επομένως εγώ είμαι αίτιος δύο κακών: από τη μία, έχασα την ανταμοιβή της ελεημοσύνης εξαιτίας της κενοδοξίας, και από την άλλη, πάλι εξαιτίας της, έγινα αίτιος της απώλειας τόσων χρημάτων, και έτσι πέφτει επάνω μου όλο το κρίμα για τις ψυχές που στερούνται. Ωστόσο ο Θεός, και αν δεν το κάνει για εμένα, αλλά προνοώντας γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη, θα μας χορηγήσει ό,τι χρειάζεται. Γιατί δικός του λόγος είναι το “Δεν θα σε αφήσω μόνον, ούτε θα σε εγκαταλείψω” (Εβρ. 13:5), και ο Θεός κρατά τις υποσχέσεις του». Έτσι λοιπόν, όσοι ήρθαν με την καλή πρόθεση να παρηγορήσουν τον άγιο, μάλλον αυτοί έφευγαν παρηγορημένοι από εκείνον.
Δεν πέρασε πολύς καιρός, και ο Θεός έδωσε διπλά τα αγαθά στον νέο αυτόν Ιώβ, έτσι ώστε να δίνει πιο μεγαλόψυχα από πριν και πιο άφθονα σε όσους είχαν ανάγκη.
(1) Τα πλοία αυτά της Εκκλησίας χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά εφοδίων για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
(2) Η λίτρα ήταν ίση με 325 γραμμάρια περίπου.
(3) Από φόβο μην τους τιμωρήσει ο πατριάρχης για την απώλεια του φορτίου.
Από το βιβλίο: ΕΥΕΡΓΕΤΙΝΟΣ, τόμος Γ’, Υπόθεση ΛΔ’ (34). Εκδόσεις “Το Περιβόλι της Παναγίας”, Θεσσαλονίκη 2006, σελ. 269.
Από τον βίο του αγίου Ιωάννου του ελεήμονος