Μαρτυρία και διδαχή

Ο όσιος Γεώργιος Καρσλίδης διδάσκει την αγάπη

Σε μία μητέρα έγκυο, που αθέλητα έχασε το μωρό της, σηκώνοντας ένα βάρος, ο όσιος Γεώργιος έβαλε κανόνα να κάνει σαράντα μετάνοιες κάθε βράδυ όλη τη Σαρακοστή. Της είπε: «Αν μπορείς, θέλω να ντύσεις και ένα ορφανό». Ελεήμων ο ίδιος μάθαινε και τους άλλους να είναι πάντοτε ελεήμονες. Η αγάπη θα καλύψει πλήθος αμαρτιών. Πράγματι η μητέρα αγόρασε ύφασμα κι έραψε ένα φουστανάκι για ένα πολύ φτωχό κοριτσάκι. Όταν το πήγε χάρηκαν και οι δύο αφάνταστα. Έτσι απλά και χαριτωμένα δίδασκε την αγάπη ο όσιος.

Μία γυναίκα, που τότε ήταν μικρή, διηγείται: «Θυμάμαι, ήμασταν πολύ φτωχοί, αλλά μας αγαπούσε και όλο μας είχε κοντά του. κι εγώ δεν ξέρω το γιατί, αλλά πολλές φορές έπεφτα στην αγκαλιά του κι έκλαιγα. Εκείνος με χάϊδευε στοργικά και όλο “παιδάκι μου, παιδάκι μου” με φώναζε. Μ’ έδινε κανταΐφι θυμάμαι, του το έφερνε ο κόσμος και κείνος το έκρυβε για μένα. Όταν τον άκουγα και φώναζε “Βαγγελιώ, Βαγγελιώ” εγώ πετώντας έφτανα στην αγκαλιά του. “Φάτο, μου έλεγε, είναι για σένα, αύριο θα σε δώσω άλλο”. Πολλές φορές μου έσφιγγε το κεφαλάκι μου δυνατά και με ρωτούσε· “πόνεσε;” “Όχι”, απαντούσα. Εκείνος με δοκίμαζε, για να δει πότε θα θύμωνα, όμως καμμιά φορά δεν θυμάμαι να θύμωσα, γιατί πολύ τον αγαπούσα. Όλα μου φαίνονταν σαν χάδι τρυφερό. Μ’ έδινε και σοκολάτες, κουφέτα, καραμέλες».

Η ελεημοσύνη βοηθά να συναντηθούμε με τον Παντελεήμονα Θεό κατά τον καλύτερο τρόπο. Είναι φανέρωση αγάπης, έκφραση ταπεινώσεως και προσφορά χαράς. Μας ομοιώνει με την πηγή της Αγάπης, τον Θεό.

Κάποτε ο όσιος Γεώργιος έδωσε λίγα χρήματα σε μία γυναίκα, που φαίνεται δεν είχε τόσο μεγάλη ανάγκη. Στους λογισμούς αυτών που τον είδαν και κάπως σκανδαλίσθηκαν, απάντησε με τα λόγια: «Να γνωρίζατε τι χαρά της έδωσα! Να γνωρίζατε πόσο ευχαριστήθηκε στη χαρά της η Παναγία…»

Αυτά τα απλά λόγια κρύβουν πολύ βάθος και μεγαλείο. Μεγάλη υπόθεση να προσφέρει κανείς αληθινή χαρά στους αδελφούς του, να συμπαρίσταται στις ανάγκες του, να συμμετέχει στον πόνο του, με τον οποιοδήποτε τρόπο, να συγκοινωνεί μετά του προσώπου και ν’ ανακουφίζει τη στέρησή του. Ο όσιος Γέροντας είχε γνώση, φώτιση, πείρα και χάρη και ήξερε πολύ καλά τι έλεγε, πότε το έλεγε, σε ποιον το έλεγε και πόσο έλεγε…

Νουθετώντας τα πνευματικά του τέκνα ο όσιος έλεγε: «Ν’ αγαπάτε όλους τους συνανθρώπους σας, ακόμη και τους εχθρούς σας. Αυτό είναι το πιο βασικό. Πάντα αγάπη, και σε αυτούς που μας αγαπούν, αλλά και σε αυτούς που μας μισούν. Να τους συγχωρούμε και να τους αγαπούμε όλους, κι ας μας έχουν κάνει και το πιο μεγάλο κακό. Τότε είμαστε αληθινά τέκνα του Θεού. Τότε συγχωρούνται και τα δικά μας αμαρτήματα… Σαν πνευματικά μου τέκνα ν’ αγαπάτε γενικά όλο τον κόσμο, χωρίς να μισείτε κανένα. Τότε μόνο θα είσθε τέκνα του Γέροντα και τώρα και στην άλλη ζωή. Πάντα αγάπη να κηρύττετε. Αυτός είναι ο πιο βασικός νόμος του Θεού. Αγάπη και μόνο αγάπη…»

Άλλοτε ο όσιος έλεγε: «Ούτε τα πλούτη να σας κάνουν εντύπωση ούτε οι δόξες, αλλά πάντοτε να βαδίζετε δίκαια. Το ψωμί σας να το τρώτε με τον τίμιο ιδρώτα σας και όχι με αδικίες. Αυτά που θα κερδίζετε με την τιμιότητά σας, να μη τα σκορπίζετε άσκοπα. Να ζήτε τίμια και ταπεινά και όσο μπορείτε ν’ απλώνετε το χέρι σας στην ελεημοσύνη. Να μη σκέπτεσθε μόνο τι θα φάτε, τι θα φορέσετε, τι μεγάλο σπίτι θα χτίσετε. Να χτυπάτε τις πόρτες των φτωχών, των αρρώστων, των ορφανών. Περισσότερο να προτιμάτε τα σπίτια των θλιμμένων παρά των χαρούμενων. Εάν κάνετε έργα καλά, θα έχετε μεγάλο μισθό από τον Θεό. Θ’ αξιωθείτε να δείτε θαύματα, και στη ζωή θα έχετε απέραντη αγαλλίαση».

Άλλοτε πάλι ο μακάριος όσιος είπε αυτό που ο ίδιος καλά ζούσε κι έτσι θαρρετά μπορούσε να το ζητά και από τους άλλους: «Ό,τι ακούσατε και ό,τι είδατε κοντά μου αυτά τα χρόνια, αυτά να πράττετε. Αυτά που ζήσατε, αυτά να ακολουθήσετε. Ποτέ να μη ζηλέψετε πλούτη και φαντασίες. Πάντα να ζήτε σεμνά και ταπεινά, δίχως εγωισμό… Πάντα να φροντίζετε ν’ αγαπάτε τους γέρους, τα ορφανά, τους αρρώστους. Να συναναστρέφεσθε με φτωχούς και με ανθρώπους, που οι άλλοι τους ταπεινώνουν…».

Κάποτε επισκέφθηκαν τον όσιο στο μοναστήρι του γυναίκες, που στον δρόμο τους είχαν αρνηθεί να προσφέρουν νερό σε στρατιώτες, που τους το είχαν ζητήσει. Ο όσιος Γέροντας τους μίλησε αυστηρά: «Φροντίστε την ελεημοσύνη, αν θέλετε να έρχεσθε στον Γέροντα. Να προσέχετε πολύ τις πράξεις σας, να ελέγχετε τον εαυτό σας πάντα, για να σας αγαπάει ο Θεός και να χαίρεται και ο Γέροντας».

 

 

Από το βιβλίο: (†) Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, Ο Όσιος Γεώργιος της Δράμας. Έκδοσις Ι. Μ. Αναλήψεως του Σωτήρος, Ταξιάρχες (Σίψα) Δράμα 2016, σελ. 202, 204, 216 (αποσπάσματα).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο όσιος Γεώργιος Καρσλίδης διδάσκει την αγάπη

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.