Αγιολόγιο - Εορτολόγιο

Ο όσιος Μιχαήλ του Κλοπς

 Την ημέρα του γενεθλίου του τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, στα 1412, οι μοναχοί της Μονής Κλοπς, κοντά στο Νόβγκοροντ, ανακάλυψαν μέσα στον ναό έναν άγνωστο μοναχό να διαβάζει τον Απόστολο στο φως ενός κεριού. Μετά την Ακολουθία, τον βρήκαν κλεισμένο σ’ ένα κελλί να γράφει. Καθώς δεν ανταποκρινόταν στα καλέσματά τους, έσπασαν την πόρτα και όταν βρέθηκαν αντίκρυ του, ο άγνωστος αρκούνταν να επαναλαμβάνει τις ερωτήσεις που του έκαναν.

Ο ηγούμενος, άνθρωπος προικισμένος με το χάρισμα της διακρίσεως, κατάλαβε τότε πως ο άγνωστος υποδυόταν τον τρελλό για να κρύβει την αρετή του. Του παραχώρησε ένα κελλί και εκεί μέσα έμεινε όλη του την ζωή σε μεγάλη εγκράτεια και απόλυτη υπακοή, χωρίς να αποκαλύψει ποτέ ούτε το όνομά του ούτε την καταγωγή του. Συχνά κοιμόταν στα χωράφια ή πάνω σε ένα σωρό κοπριάς. Την Κυριακή, έτρωγε λίγο ψωμί και έπινε λίγο νερό, περνώντας το υπόλοιπο της εβδομάδας ολότελα νηστικός.

Το 1419, ο πρίγκιπας Κωνσταντίνος Δημητρίεβιτς, αδελφός του μεγάλου ηγεμόνα της Μόσχας Βασιλείου Α’, πήγε στο μοναστήρι σε μια πανήγυρι. Στην τράπεζα, ορίσθηκε ο άγνωστος μοναχός να αναγνώσει το Συναξάριον της ημέρας. Μόλις άκουσε την φωνή του, ο πρίγκιπας αναγνώρισε τον Μιχαήλ, γιο του εξαδέλφου του Μάξιμου, ο οποίος είχε εξαφανιστεί μερικά χρόνια πριν χωρίς να αφήσει ίχνη και αποκάλυψε την ταυτότητά του στον ηγούμενο.

Λίγο καιρό αργότερα ο πρίγκιπας Κωνσταντίνος, διωγμένος από τον μεγάλο ηγεμόνα, έφθασε απελπισμένος στην μονή για να συμβουλευτεί τον συγγενή του. Ο Μιχαήλ τον συμβούλευσε να κτίσει λιθόκτιστο ναό στο κέντρο του κοινοβίου και δεν είπε τίποτε άλλο. Ο πρίγκιπας εξετέλεσε την εντολή και την ημέρα των Εγκαινίων του ναού, ο μέγας ηγεμόνας τον κάλεσε πίσω στην Αυλή και τον αποκατέστησε στην εύνοιά του. Αργότερα ο Κωνσταντίνος εκάρη μοναχός.

Μια ημέρα, ο όσιος Μιχαήλ συνάντησε έναν νεαρό στους δρόμους του Νόβγκοροντ. Τον σταμάτησε και του προείπε ότι θα γινόταν αργότερα αρχιεπίσκοπος με το όνομα Ιωνάς [5 Νοεμ.]. Προέβλεψε ακόμη τον θάνατο του πρίγκιπα Σεμυάκα και του αρχιεπισκόπου Ευθυμίου, και ανήγγειλε πολύ πριν το γεγονός ότι το Νόβγκοροντ θα έχανε την ανεξαρτησία του.

Εκοιμήθη ειρηνικά το 1456.

 

Από το βιβλίο: Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπό Ιερομονάχου Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου. Τόμος πέμπτος, Ιανουάριος. Εκδόσεις Ορμύλια, σελ. 133.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο όσιος Μιχαήλ του Κλοπς

 

Ορθόδοξη πίστη και ζωή στο email σας. Λάβετε πρώτοι όλες τις τελευταίες αναρτήσεις της Κοινωνίας Ορθοδοξίας:
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter! Θα λάβετε email επιβεβαίωσης σε λίγα λεπτά. Παρακαλούμε, ακολουθήστε τον σύνδεσμο μέσα του για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή. Εάν το email δεν εμφανιστεί στο γραμματοκιβώτιό σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο του spam.
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter!
Λυπούμαστε, υπήρξε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε, ελέγξτε το email σας.