Ο άγιος Γερμανός, από πριγκιπική οικογένεια του Τβερ, φανέρωσε από μικρός ισχυρή κλίση προς την πνευματική ζωή και την εμβάθυνση στις ιερές Γραφές. Έγινε μοναχός στη Μονή του Αγίου Ιωσήφ του εν Βολοκολάμσκ [9 Σεπτ.] σε ηλικία είκοσι πέντε χρόνων, όπου έλαβε την πνευματική διδαχή του αγίου Γουρία [4 Οκτ.] και του αγίου Μαξίμου του Γραικού [21 Ιαν.]. Χειροτονήθηκε κατόπιν αρχιμανδρίτης της Μονής της Κοιμήσεως στο Σταρίτσκ. Μερικά χρόνια, όμως, αργότερα, αφού προσέδωσε μεγάλη αίγλη στη μονή του, επέστρεψε στο Βολοκολάμσκ για να ζήσει εκεί εν ησυχία. Όταν ο άγιος Γουρίας έγινε πρώτος αρχιεπίσκοπος του Καζάν (1556), κάλεσε κοντά του τον άγιο Γερμανό για σύμβουλό του.
Στην περιοχή του, ο Γερμανός ίδρυσε μία μονή που έγινε σύντομα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο του τόπου. Όταν εκοιμήθη ο άγιος Γουρίας (1564), έγινε με τη σειρά του αρχιεπίσκοπος του Καζάν, χωρίς όμως να εγκαταλείψει διόλου την αυστηρότητα της ασκητικής πολιτείας του. Κατέλαβε για μικρό διάστημα τη θέση του μητροπολίτου Μόσχας, αρνούμενος όμως να αναλάβει οριστικά το αξίωμα τούτο. Δεν εδίστασε ωστόσο να επιτιμήσει αναφανδόν τον τσάρο Ιβάν Δ’ τον Τρομερό για την απάνθρωπη πολιτική του. Όταν για μία ακόμη φορά προέβαλε αντίσταση στον τσάρο, υπερασπιζόμενος τον μητροπολίτη άγιο Φίλιππο [9 Ιαν.], δολοφονήθηκε κρυφά από εντεταλμένους του ηγεμόνα στις 6 Νοεμβρίου 1567.
Από το βιβλίο: Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπό Ιερομονάχου Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου. Τόμος τρίτος, Νοέμβριος. Ίνδικτος, Αθήναι, 2004, σελ. 69.