Ο Πνευματικός μου π. Γαβριήλ Τσάφος – διηγείται ο π. Κωνσταντίνος Στούμπος – είχε πάρει κτήμα στην περιοχή Μήλεσι-Ωρωπός (που έχει γίνει τώρα το Μοναστηράκι Παναγία των Βρυούλων). Είχε κάνει γεώτρηση για νερό, που δεν απέδωσε. Ήταν στο κτήμα ασφαλώς λυπημένος και ξαφνικά βλέπει τον άγιο Πορφύριο να εμφανίζεται στο κτήμα και να του λέη: «Όχι εδώ, π. Γαβριήλ. Εκεί υπάρχει άφθονο και δροσερό νερό» και του υπέδειξε το σημείο. Πράγματι, η δεύτερη γεώτρηση απέδωσε άφθονο και δροσερό νερό και μάλιστα σε μικρότερο βάθος.
Επίσης στο Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου που υπηρετώ, προ μηνών, ήρθε ζευγάρι ηλικίας περίπου 70 χρόνων και μου είπαν ότι ως παιδιά, ήταν γείτονες του γέροντος Πορφυρίου, όταν έμενε στην Αθήνα. Ανέφεραν τρία περιστατικά:
Ο κύριος καταγόταν από τη νήσο Κεφαλληνία και το χωριό του δεν είχε νερό. Ο Άγιος τους έδειξε στον χάρτη το μέρος που θα μπορούσαν οι χωριανοί να αντλήσουν νερό, πράγμα που έγινε.
Κάποτε ακούγονταν θόρυβος και ετοιμασίες στην γειτονιά. Ετοιμαζόταν ένα παλληκάρι με τους δικούς του, να πάνε στο Αιγάλεω, για να αρραβωνιαστή μια κοπέλλα. Ο Άγιος με διακριτικό τρόπο τους είπε ότι η κοπέλλα έπασχε από σοβαρή ασθένεια και δεν θα ήταν καλό να γίνη αυτή η γνωριμία. Πράγμα που απεδείχθη εκ των υστέρων.
Όταν μετά από χρόνια – που ο Άγιος ήταν στο Μήλεσι – εκοιμήθη η μητέρα της κυρίας (που ήρθε στο ιατρείο), δεν ειδοποίησαν τον Γέροντα. Την ώρα όμως της κηδείας, είδαν έκπληκτοι την ανηψιά του Αγίου να τους λέη: «Μου είπε ο Γέροντας να έρθω στον τάδε Ιερό Ναό, την τάδε ώρα, γιατί εκοιμήθη γνωστή του και να συλλυπηθώ εκ μέρους του».
Από το βιβλίο: «Ο Όσιος Πορφύριος (Μαρτυρίες – Διηγήσεις – Νουθεσίες)». Α’. Μαρτυρίες. Έκδοση «Ενωμένη Ρωμηοσύνη», σελ. 153.